ΓλώσσαΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Greek English
Αρχική Νέα Νέα 2016 Απαντήσεις σε ερωτήματα 1

Απαντήσεις σε ερωτήματα 1

print
email

ΖΕΥΣ: Βαθμοί, κριτήρια, ασφάλεια. Απόψεις διοργανωτών (προς συζήτηση)

                                                                            1η)   ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ   

                 Θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση για τον αγώνα ΖΕΥΣ, παραθέτοντας αποσπασματικά κάποιες γενικές  τοποθετήσεις, που προέκυψαν εκατέρωθεν  απ΄ τη μέχρι τώρα προσωπική επικοινωνία που είχαμε με τους αθλητές.

              Θα απαριθμούμε τα κείμενα των απαντήσεων, ώστε να μπορούμε να παραπέμπουμε σε ήδη δημοσιευμένες τοποθετήσεις, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ήδη λεχθέντα.

                Η αρίθμηση και οι τοποθετήσεις μπορεί να μεταβάλλονται, αφού οι  δικές σας προτάσεις είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τις αρχικές μας αντιλήψεις.  

              Ως προς τους βαθμούς που δίνει ο αγώνας ΖΕΥΣ, αλλά και γιατί η διοργάνωση  δεν απαιτεί αγώνες κριτήρια,  θα θέλαμε να τονίσουμε και τα εξής :

        Ο αγώνας ΖΕΥΣ δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

        Στις 7/8/16 θα γίνει η πρώτη διοργάνωση.

        Άρα δε θα τον βρείτε ενταγμένο στους αγώνες- κριτήρια ως προς κάποιο βαθμολογικό σύστημα (αφού πρακτικά δεν υφίσταται ακόμη).

       Οι προδιαγραφές του αγώνα ως προς τη συλλογή πόντων, είναι προσαρμοσμένες (μέχρι τη δημοσίευση της προκήρυξης) στις ισχύουσες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ο αγώνας ως ορειβατικός, με το σύστημα του Ο.Μ.

       Το σύστημα αυτό δεν έχει κάποια- ας πούμε- «νομική κατοχύρωση», αλλά αποτελεί πρακτικό απόσταγμα μεγάλης εμπειρίας και προσωπικών απόψεων των δημιουργών του σε σχέση με το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα.

       Δεν υπάρχει στην Ελλάδα αντίστοιχη «αναγνωρισμένη» Ομοσπονδία με συγκεκριμένους κανονισμούς (όπως π.χ. το ΣΕΓΑΣ για το Στίβο).

       Αντιλαμβάνεστε πως το θέμα έχει πολλές τεχνικές και ιδεολογικές… προεκτάσεις που δεν είναι στόχος μας εδώ να τις εκτιμήσουμε.

      Όποιαδήποτε λοιπόν ένταξη ή μη του ΖΕΥΣ (και όποιουδήποτε άλλου αγώνα βουνού) σε κάποιο σύστημα πριμοδότησης, ουσιαστικά εναπόκειται στην κρίση και τις επιδιώξεις των εκάστοτε διοργανωτών και φυσικά στη φιλοσοφία των αθλητών.

                                Οι λόγοι που δεν απαιτούμε τυπικά κριτήρια- αγώνες για τον Ζευς είναι κυρίως οι παρακάτω:

      Θεωρούμε πως ο κύριος λόγος  της θέσπισης αγώνων κριτηρίων σε ορειβατικούς αγώνες, είναι η αποφυγή ατυχημάτων-δυστυχημάτων λόγω απειρίας ή έλλειψης προετοιμασίας σε άμεσο συνδυασμό με τη δυσχέρεια μεταφοράς τους.  

     Ακόμη και η απλή μεταφορά σε περίπτωση εγκατάλειψης,  αλλά κυρίως  η περίπτωση πολλών τέτοιων  περιστατικών ταυτόχρονα, νομίζουμε πως είναι ένας σημαντικός λόγος για τους περισσότερους διοργανωτές αγώνων  βουνού αυτού του εύρους, να επιδιώκουν (και σαν έμμεση πρόληψη- επέκταση των μέτρων  ασφαλείας) την ύπαρξη αγωνιστικής εμπειρίας,  με αγωνιστικές πιστοποιήσεις προηγούμενων ετών (που δε διασφαλίζουν όμως δυστυχώς και την επίκαιρη ετοιμότητα).

     Ο συγκεκριμένος αγώνας (ΖΕΥΣ), παρέχει το τεχνικό τουλάχιστον  πλεονέκτημα (λόγω  πρόσβασης  οχημάτων) σχετικά ευχερέστερης  παρακολούθησης, πρόσβασης και κυρίως μεταφοράς  σε περίπτωση προβλήματος.

     Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος (μαζί με άλλους), που επιλέξαμε και προβάλαμε τη συγκεκριμένη διαδρομή σαν «Εισαγωγική στο χώρο του βουνού», αφού κατά τα άλλα, πρόκειται για έναν καθαρόαιμο και απαιτητικότατο (ως προς τη φυσική κατάσταση) αγώνα βουνού, ακόμα και για τους πιο έμπειρους του χώρου.

     Για την εγγύηση της τρέχουσας φυσικής κατάστασης-ετοιμότητας ή  της υγείας ενός αθλητή,  υπάρχουν ίσως πιο ενδεδειγμένοι τυπικοί και ουσιαστικοί  τρόποι εκτίμησης, πέραν της αγωνιστικής εμπειρίας.

    Εμείς επιλέξαμε μετά από κάθε αίτηση ενδιαφέροντος, να κοιτάζουμε ξεχωριστά το αγωνιστικό ιστορικό του κάθε αθλητή και να επικοινωνούμε προσωπικά, για να μας πληροφορεί για την τρέχουσα αθλητική του κατάσταση, αν κρίνουμε πως υφίσταται λόγος.

    Ως προς την παράμετρο της σωματικής υγείας των αθλητών, περιοριζόμαστε στις τυπικές επισημάνσεις, της ανά εξάμηνο εξέτασης και της προσωπικής ευθύνης των αθλητών γι΄αυτό.

  •  

     Μια άλλη παράμετρος ασφάλειας πιο δυσδιάκριτη ίσως, είναι η περίπτωση που ο αθλητής κρίνει πως δε μπορεί να συμμετάσχει αγωνιστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

     Προβλέψαμε (σε συνδυασμό με την επιλογή του χώρου) τη δημιουργία της κατηγορίας των θεατών, ώστε ο αθλητής (και όποιοσδήποτε άλλος) να μπορεί να απολαύσει την ιδιαίτερη ομορφιά του χώρου στο δικό του ρυθμό μετακίνησης, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την εξέλιξη του αγώνα.

     Να είστε σίγουροι πως η φυσική διαμόρφωση του χώρου, οι πορείες για μετακίνηση που θα σας προτείνουμε και η τυχόν επιθυμία σας να μη χάσετε κανένα σημαντικό στιγμιότυπο του αγώνα, θα σας οδηγήσουν αβίαστα και ευχάριστα, σε μια πολύ μεστή και αυθεντικά ορειβατική προπονητική εμπειρία στο τέλος της περιήγησης.

    

     Όσον αφορά την αγωνιστική κατηγορία,η επιστροφή ολόκληρου του ποσού συμμετοχής έως και τη λήξη των εγγραφών (που θα γειτνιάζει χρονικά, κατά το τεχνικά εφικτό, με την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα), αποτελεί έναν έμμεσο παράγοντα προσωπικής ασφάλειας.

     Το σκεπτικό είναι, να αποτραπεί όποιαδήποτε πιθανή ψυχολογική πίεση συμμετοχής (λόγω πληρωμής), σε περίπτωση μη φυσικής ετοιμότητας του αθλητή για το εγχείρημα.

 

    Αποφύγαμε τη θέσπιση κριτηρίων και για έναν ακόμη λόγο.

    Η θέσπιση κριτηρίων και η συλλογή βαθμών, προφανώς ενισχύει τα κίνητρα και δημιουργεί ένα πολυδιάστατο πεδίο αθλητικής και κοινωνικής έκφρασης. 

    Επιτείνει όμως και το σχηματισμό ενός τυπικού ψυχικοκοινωνικού  πλαισίου - φράχτη, που αυθόρμητα ή μη, εγκλωβίζει μέσα ή έξω απ΄ αυτόν,  την αίσθηση της  ανεξαρτησίας και χαλαρότητας, που πρέπει κατά την άποψή μας, να προσφέρουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. 

    Αν δεν είμαστε τόσο πειστικοί ως προς το τελευταίο, ας θεωρηθεί απλά η επιλογή μας να μη θέσουμε αγώνες κριτήρια, ως ένα πρακτικό εργαλείο για την πρόσκληση καινούριων αθλητών, απ΄όλους τους αθλητικούς χώρους στο βουνό.

   Ας θεωρηθεί τέλος μέρος της προσωπικής αντίληψης και έκφρασης των διοργανωτών .

  • Τσιάτσικας
  • runningnews
  • goRUN
  • Running Press.gr
  • OUTDOOR
  • OLYMPIOS PRO
  • ITRA Greece