ΓλώσσαΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Greek English
Αρχική ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΣ Ορειβατικός μαραθώνιος - Free sky running

Ορειβατικός μαραθώνιος - Free sky running

print
email

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

                                                                                ΖΕΥΣ 
                                 Χαρακτηριστικά Ορειβατικού – free sky running αγώνα:

     Η απόσταση θα είναι κοντά στα 37 χιλιόμετρα, ενώ το συνολικό ανέβασμα κοντά στα 3.500 μέτρα. 
     Πρόκειται για μία απαιτητικότατη άσκηση και δοκιμασία, ορειβατικής τεχνικής τρεξίματος (και περπατήματος), σωματικής κατάστασης, και πνευματικής αυτονομίας.
     Απευθύνεται μόνο σε έμπειρους δρομείς - αθλητές βουνού, με πιο ας πούμε «ανεξάρτητη» ιδιοσυγκρασία και αντίληψη γενικότερα. (θα γίνει αυτό πιο σαφές, στην προσωπική επικοινωνία μέσω του mail της ιστοσελίδας).

     Για πολλά χιλιόμετρα δε θα υπάρχει τεχνητή σήμανση, υπάρχουν όμως κάποια φυσικά χαρακτηριστικά - πλοηγοί. Αυτά θα τονιστούν στην προσωπική ενημέρωση που θα προηγηθεί. Οι αθλητές θα κληθούν να προσαρμόσουν τις οδηγίες αυτές στην εμπειρία και τις δυνατότητές τους, επιστρατεύοντας (ιδιαίτερα σε περίπτωση ομίχλης) την προσοχή και την ψυχραιμία τους.

     Προσοχή* Εκτός της γενικής ενημέρωσης μέσω της προκήρυξης, θα ακολουθήσει προσωπική επικοινωνία με τον κάθε αθλητή ξεχωριστά.
Ιδιαίτερα «ευλαβικά» θα πρέπει να τηρηθούν (σε περίπτωση εγκατάλειψης της προσπάθειας) οι κανόνες επαναφοράς στις ζώνες ασφαλούς επιστροφής.

     Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις πέντε (05.00) η ώρα απ’ το Πλατανόδασος Ολύμπου (600 μ. υψ).
     Στα πρώτα χιλιόμετρα, η κίνηση θα γίνει νύχτα, με φακό, σε σηματοδοτημένο με αντανακλαστικά φωτός μονοπάτι - λοφογραμμή.
     Στο 3ο χιλιόμετρο περίπου θα υπάρχει ο 1ος σταθμός υποστήριξης και καταγραφής.
     Το πρώτο φως της ημέρας, θα βρει τους περισσότερους αθλητές κοντά στο 2ο σταθμό υποστήριξης και καταγραφής (8ο χιλιόμετρο). 
     Το υψόμετρο στο σημείο αυτό είναι 1450 μέτρα περίπου.
     ( Ήδη οι αθλητές θα έχουν υψωθεί κοντά στα 850 μέτρα απ’ το σημείο εκκίνησης του αγώνα.)
     Λίγο μετά το σταθμό θα ακολουθήσει ελεύθερη ανάβαση (free vertical) απαιτητικότερη των διεθνών προδιαγραφών, αφού σε 3 περίπου χιλιόμετρα απόσταση, οι αθλητές θα υψωθούν πάνω από 1 χιλιόμετρο. 
     Αυτή θα γίνει σε αλπική βουνοπλαγιά.
     Εκτιμούμε πως η ταχύτητα μετακίνησης του μέσου όρου των αθλητών, με πολύ δυσκολία θα υπερβεί τα 2 - 3 χιλιόμετρα την ώρα!
     Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως στο τελείωμά της, μόλις που θα έχει διανυθεί το ¼ της συνολικής διαδρομής του αγώνα, γι’ αυτό θα χρειαστεί ενεργειακή σύνεση. 
     Δεν υπάρχει κίνδυνος κατακρήμνισης!
     (Θα δοθούν προσωπικές οδηγίες για τον τρόπο ανάβασης).
     Η ανηφόρα τελειώνει στην κορυφή Χότζα (περίπου 2.600 μ. υψ), όπου θα βρίσκεται ο 3ος σταθμός υποστήριξης και καταγραφής.

     Από κει, οι αθλητές θα προσεγγίσουν οπτικά τη ραχοκοκαλιά του βουνού, που τελειώνει στο Μύτικα.
     Θα κληθούν να την προσεγγίσουν και δρομικά (ως το Σκολιό και την Κακιά Σκάλα).
     Θα δοθούν σύντομες, χρηστικές, προσωπικές οδηγίες για τον τρόπο μετακίνησης σ’ αυτή (ιδιαίτερα σε περίπτωση ομίχλης, εγκατάλειψης ή διακοπής του αγώνα).
     Μετά από πέντε περίπου χιλιόμετρα ακροβατικής ισορροπίας και παρατεταμένου περπατοπετάγματος, οι αθλητές θα αγγίξουν σχεδόν το θρόνο του Δία… αλλά μόνο οπτικά αυτή τη φορά!
    Το ψηλότερο σημείο αυτού του κομματιού, θα είναι η κορυφή Σκολιό (2.911), όπου θα βρίσκεται σταθμός καταγραφής. Ο 4ος σταθμός υποστήριξης θα βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου νωρίτερα.
    Θ’ ακολουθήσει απότομη βουτιά πάνω στο Ε4, στο σημείο, που όσοι το ανεβαίνουν, το αποκαλούν Γολγοθά. Στο τέλος του, θα υπάρχει σταθμός καταγραφής και καθοδήγησης.
    Το βύθισμα είναι κοντά στα 300 μέτρα αρνητική υψομετρική και η απόσταση γύρω στο 1 χιλιόμετρο.
    (Όσοι γνωρίζουν το σημείο, μπορούν κάπως να αντιληφθούν πόσο πιο απαιτητικό είναι το free vertical που θα έχει προηγηθεί, συγκρίνοντας τις τιμές.)
     Συνιστούμε τους αθλητές να αποφύγουν την «ελεύθερη πτώση», να συγκρατηθούν και να ετοιμαστούν για νέα «εκτίναξη».
     Θα ανακτήσουν την υψομετρική που έχασαν, προσεγγίζοντας σε λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο, τον Άγιο Αντώνιο (2815) από μονοπάτι. Εκεί θα υπάρχει ο 5ος σταθμός υποστήριξης (και καταγραφής). 
     Αμέσως, έπεται νέα κάθοδος για 2.500 μ απόσταση, με αρνητική υψομετρική κοντά στα 500 μ. 
    Αυτή τη φορά θα είναι πιο απαλή, αφού το ίχνος της θα κινείται στην αρχή σε στενή βουνοπλαγιά και στη συνέχεια σε αλπικό λιβάδι. 
    Στο τελείωμα της καθόδου θα υπάρχει ο 6ος σταθμός υποστήριξης (και καταγραφής).
    Θα ακολουθήσει νέα ανοδική και καθοδική, ιδιαίτερα εντυπωσιακή ακροστασία, σε κορυφογραμμή σχήματος «Π», που θα ολοκληρώσει πλήρως την εικόνα για όλα τα ψηλά του Ολύμπου. 
    Παράλληλα θα επιτρέψει και έναν πανοραμικό έλεγχο της κίνησης των υπολοίπων αθλητών.

    Στο κομμάτι αυτό, οι αθλητές θα προσπελάσουν τις κορυφές Μεταμόρφωση (2700 μ. περίπου υψόμετρο) και Κακάβρακα (2.650 μ. περίπου υψόμετρο) διανύοντας απόσταση περίπου 4.500 μ. ΄
    Στην κορυφή Μεταμόρφωση θα γίνεται καταγραφή των αθλητών.
    Σταδιακά, θα αποκαλύπτεται μετωπικά της κίνησης των αθλητών ένας γενικός επίλογος της διαδρομής του αγώνα, που θα αρχίσει να υψώνεται όλο και ψηλότερα, καθώς η αυλαία του ουρανόδρομου θα χαμηλώνει και θα πλατιάζει στα στερνά του, ξεφτίζοντας τελικά σε αλπικό λιβάδι και μονοπάτι.
    Στο σημείο αυτό, θα βρίσκεται ο 7ος σταθμός υποστήριξης (καταγραφής).


    Από το σημείο αυτό και μετά, ακολουθεί ένα διαρκές χαμήλωμα με εντυπωσιακές αλλαγές του τοπίου.
    Στην αλπική ζώνη, θα εμφανιστούν τα πρώτα ρόμπολα. Αυτά θα εξελιχθούν σε πυκνό ελατόδασος και σε καταπράσινη δροσερή όαση, που ρέει σφηνωμένη στη βαθυίσκιωτη παρθένα χαράδρα του Μαυρατζά. 
    Η απόσταση αυτού του μέρους της διαδρομής είναι κοντά στα 11 χιλιόμετρα.
    Η περιοχή έγινε προσβάσιμη απ’ τους δημιουργούς του ΖΕΥΣ και σχεδόν αποκλειστικά απ’ τα δύο μέλη της διοργάνωσης, που έλκουν την καταγωγή τους απ’ την περιοχή. 
    Πριν από μισό αιώνα ήταν πέρασμα των κτηνοτρόφων για τον Όλυμπο, ενώ παλιότερα κρυφός σύνδεσμος επικοινωνίας ανάμεσα στις μονές της Αγίας Τριάδας Σπαρμού και του Αγίου Διονυσίου στα Πριόνια, αλλά και καταφύγιο και ορμητήριο των κλεφτών του Ολύμπου.
    Ακριβώς στην έξοδο της χαράδρας θα υπάρχει ο τελευταίος σταθμός (8ος).
    Από εκεί και έπειτα η διαδρομή θα εισέλθει μέσω σύντομου δρόμου και μονοπατιού σε ρεματιά με πλατάνια και σε τέσσερα περίπου χιλιόμετρα θα χάσει άλλα τετρακόσια μέτρα υψόμετρο, τερματίζοντας στο Πλατανόδασος.

    Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των αθλητών μέσα απ’ τα αυτοκίνητά τους σε άσφαλτο, θα πρέπει να παρευρίσκονται κατά τις 5.15΄ σε προκαθορισμένο σημείο, που θα τους επιτρέψει από απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων να διακρίνουν την προσπάθεια των αθλητών, απ' το αργοσάλεμα της πρώτης φωτογραμμής, ως και το τελείωμα του vertical κομματιού της διαδρομής στο φως της ημέρας. 
    Από εκεί με μικρή μετακίνηση του οχήματος σε άσφαλτο, θα μπορέσουν να διακρίνουν το κατέβασμα των αθλητών από το βουνό, σε σχετικά κοντινή απόσταση. 
    Δε θα υπάρχει η δυνατότητα επαφής με τους αθλητές (εκτός της ηχητικής ενθάρρυνσης), αφού μεταξύ αθλητών και θεατών θα παρεμβάλλεται η βαθιά χαράδρα του Μαυρατζά.
    Για τους πιο αθλητικούς θεατές, η κορυφή του Αγίου Αντωνίου, είναι ιδανική για σχεδόν συνολική θέαση του αγώνα στην sky running πτυχή του.
   Τα περάσματα της διαδρομής του ορειβατικού αγώνα ΖΕΥΣ, στην αγωνιστική της εκδοχή και έκφραση, στο ακέραιο σύνολό της, είναι αποκλειστική πρωτοτυπία του συλλόγου μας. 
    Τα 30 περίπου χιλιόμετρα της διαδρομής αναδεικνύονται μέσω της διοργάνωσης του ΖΕΥΣ. Τα υπόλοιπα τα αναδείξαμε για πρώτη φορά, πριν έξι χρόνια, με τον πρώτο «ουρανοδρόμο» αγώνα στον Όλυμπο, που διοργάνωσε ο σύλλογός μας.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 
1) ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ: 6/8/2017 / 05:00 π.μ. / ΑΦΕΤΗΡΙΑ-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πλατανόδασος Ολυμπιάδας-Σπαρμού.
2) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Αθλητές άνω των 18 ετών (συμπληρωμένα), την ημέρα του αγώνα. 
Επίσης απαιτείται ένας έγκυρος τερματισμός σε δρόμο βουνού άνω των τριάντα χιλιομέτρων (σαν πιστοποιητικό εμπειρίας). 
Παρακαλούμε να γίνει αντιληπτό, πως ο παραπάνω περιορισμός, ενσωματώνεται στην εκδήλωση, Μόνο! σα μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την υγεία των αθλητών. 
Η συμμετοχή αθλητών δίχως πείρα στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα, μπορεί να δημιουργήσει σωρευτικά - αλληλένδετα προβλήματα στους ίδιους, στη διοργάνωση και στους υπόλοιπους αθλητές. 
Όσοι είστε αυθεντικοί γνώστες των εξελίξεων του χώρου, παρακαλούμε να μην εκλάβετε τον παραπάνω περιορισμό σαν υποβόσκουσα συγκατάνευση προς μια παρατηρούμενη επίσημη ή πιο άτυπη τάση «ομοσπονδιοποίησης» των εκδηλώσεων αυτών.
Όποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού ψυχικοκοινωνικών πλεγμάτων, που αυθόρμητα ή μη, εγκλωβίζουν μέσα ή έξω απ΄ αυτά τους αθλητές, είναι παράταιρη απ’ τους στόχους αυτού του αγώνα. 
Είμαστε επιφυλακτικοί λοιπόν (τουλάχιστο η πλειοψηφία των υπευθύνων της διοργάνωσης του ΖΕΥΣ) στη σκοπιμότητα λίστας αγώνων, συλλογής βαθμών κλπ, γι’ αυτό παρακαλούμε τους αθλητές να απέχουν από σχετικά ερωτήματα προς τη διοργάνωση και να θεωρούν τον αγώνα αυτόν εντελώς αυτόνομο.
3) ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:
Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων όλων των αγώνων, θεωρείται απαραίτητος ένας ιατρικός έλεγχος των συμμετεχόντων τους τελευταίους έξι μήνες. Έτσι ο κάθε αθλητής θα γνωρίζει αν η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να πάρει μέρος. Η διοργάνωση δε ζητάει από τους αθλητές κανενός είδους πιστοποιητικό υγείας, καθώς θεωρεί τους ίδιους υπεύθυνους γι’ αυτό.
4) ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: 
Η Διοργάνωση δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα στην υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα.
Ο κάθε αθλητής πρέπει να γνωρίζει τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται ένας αγώνας τρεξίματος σε ορεινό περιβάλλον με αραιό οξυγόνο (υψόμετρα 2000μ. - 2900μ.) και μεγάλες κλίσεις του εδάφους. 
Με τη συμμετοχή του στον αγώνα, αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης, αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, ή σοβαρού κινδύνου, στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.
5) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική, εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής ανόδου και διακύμανσης, του αραιού οξυγόνου (κίνηση σε υψόμετρα πάνω απ’ τα 2000 μ.), της μορφολογίας του εδάφους, των μεγάλων θερμοκρασιακών μεταβολών (περίπου 30 βαθμοί απόκλισης καταγράφηκαν στον πρώτο ΖΕΥΣ) και των πιθανών μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών.
Σε πολλά σημεία του βουνού, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση απ’ το ίχνος του αγώνα, υπάρχουν επικίνδυνες κατωφέρειες. Οι αθλητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες μετακίνησης και να μην τις προσεγγίσουν. Η χάραξη της διαδρομής, οι οδηγίες μετακίνησης και οι σταθμοί ελέγχου, έγιναν με το σκεπτικό, να μην υπάρξει πουθενά χρονικό όφελος, από πιθανές απόπειρες συντόμευσης μέσω επικίνδυνων περασμάτων. 
Αν υπάρξει πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα εκτιμηθεί αν ο αγώνας θα καθυστερήσει, επισπευτεί, τροποποιηθεί ή ματαιωθεί.
6) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ:
Θα υπάρξει μία κατηγορία ανδρών και μία γυναικών.
ΚΥΠΕΛΛΑ: Οι τρεις πρώτοι των κατηγοριών Ανδρών και Γυναικών.
Σε περίπτωση που μια κατηγορία δεν υπερβεί τις δέκα συμμετοχές, κύπελλο δίνεται μόνο στον πρώτο νικητή.
Όλοι οι έγκαιρα τερματίσαντες θα λάβουν αναμνηστικό αθλητικό εξάρτημα, 
μετάλλιο και δίπλωμα τερματισμού.
7) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: 
Η Διοργάνωση κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και 
κινηματογράφησης του αγώνα .
Κάθε αθλητής λοιπόν, αυτόματα, αποδέχεται τον κανονισμό αυτόν, 
γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, 
χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση.
8) ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΗ:
Όσο διαρκεί ο αγώνας, ο κάθε αθλητής που συμμετέχει είναι υποχρεωμένος να φέρει σε εμφανές σημείο το διακριτικό του, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος των συμμετεχόντων.
9) ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΗ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Πλατανόδασος Ολύμπου. Λεπτομέρειες, θα δοθούν με ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα και το Facebook του αγώνα. 
10) ΠΟΙΝΕΣ:
Ο αθλητής αποκλείεται από τον αγώνα, αν υποπέσει σε κάποιο απ’ τα 
παρακάτω παραπτώματα:
- Απώλεια-παράκαμψη σημείου ελέγχου (ο αθλητής μπορεί να επιλέγει την 
πιο βολική γι’ αυτόν διαδρομή, με την προϋπόθεση να περνά απ’ όλα τα σημεία 
ελέγχου).
- Χρήση μεταφορικού μέσου ή εξωτερική υποβοήθηση στη μετακίνησή του. 
- Έκθεσή του σε κίνδυνο από απουσία στοιχειώδους εξοπλισμού. 
- Εκπρόθεσμη αναχώρηση από Σταθμό με χρονικό όριο αποκλεισμού. 
- Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της
διοργάνωσης.
- Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή.
- Απώλεια, διακριτικού συμμετοχής.

11) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
1) Υδροδοχείο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η υδροδότηση δέν θα γίνεται σε πλαστικά ποτηράκια.
2) Φακός κεφαλής.
Προαιρετικά συστήνεται:
1. Αδιάβροχο μπουφάν. 
2. Αλουμινοκουβέρτα.
3. Δεύτερος φακός κεφαλής.
5. Καπέλο ηλίου κ αντηλιακό.
6. Μακρυμάνικο μπλουζάκι ή αντιανεμικό.
Επίσης, αν κανείς το επιθυμεί, μπορεί να έχει μαζί του αντικείμενα που θεωρεί απαραίτητα, όπως: γυαλιά ηλίου, γάντια, υγρά, Φαρμακείο (αιμοστατικό σπρέι, ελαστικός επίδεσμος) κ.α.
Οι Διοργανωτές, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδέχεται να κρίνουν σαν υποχρεωτική τη χρήση υλικών που στην προκήρυξη αναγράφονται ως προαιρετικά.
Οι αθλητές θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις απ΄ τα μέσα επικοινωνίας της διοργάνωσης ή με προσωπική επικοινωνία.
12) ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Επιτρέπεται η χρήση μπατόν και συσκευών επικοινωνίας, πλοήγησης και καταγραφής. 
13) ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ:
Αθλητής που θα εγκαταλείψει τον αγώνα, οφείλει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου, να παραδώσει το διακριτικό του και να ενημερωθεί για τον τρόπο μεταφοράς του στην αφετηρία.
14) ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Υπάρχουσα σήμανση μονοπατιών.
Προσωρινή σηματοδότηση (που θα αφαιρεθεί μετά τη λήξη του αγώνα).
15) ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ – ΥΔΡΟΔΟΣΙΑ:
Θα δοθούν πληροφορίες μαζί με το σχεδιάγραμμα της διαδρομής, όταν λιώσουν τα χιόνια
16) ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ:
1.Σταθμοί ανεφοδιασμού
2.Διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής
17) ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Η δήλωση συμμετοχής θα γίνει στο mail της ιστοσελίδας. Το κόστος αναφέρεται στη γενική προκήρυξη. 
 Σε κάθε δήλωση συμμετοχής, θα ακολουθεί τουλάχιστο μια προσωπική επικοινωνία (για επιπλέον πληροφόρηση) με τον κάθε αθλητή  και μετά θα γίνεται η εγγραφή.  Η εγγραφή λοιπόν δε θα γίνεται «αυτόματα» και μπορεί να καθυστερεί λίγο περισσότερο απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει. 

 18) ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: 16.00 μ.μ.    

 19) Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.                                                                                                                     

  • Τσιάτσικας
  • runningnews
  • goRUN
  • Running Press.gr
  • OUTDOOR