ΓλώσσαΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Greek English
Αρχική ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΣ Ορειβατικός μαραθώνιος - Free sky running

Ορειβατικός μαραθώνιος - Free sky running

print
email

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

                                                                                                                                                                                                                                           2ος ΖΕΥΣ F.S.R. (Free Sky Running)

     Πρόκειται για μία απαιτητικότατη δοκιμασία, ορειβατικής τεχνικής τρεξίματος (και περπατήματος), σωματικής κατάστασης, και πνευματικής αυτονομίας.
     Απευθύνεται μόνο σε έμπειρους δρομείς - αθλητές βουνού, με πιο ας πούμε «ανεξάρτητη» ιδιοσυγκρασία και αντίληψη γενικότερα.

     Τεχνική ενημέρωση:

*Οι επί μέρους αποστάσεις των σημείων διέλευσης και τα υψομετρικά μεγέθη, θα δίνονται με προσέγγιση (απόλυτη ακρίβεια δεν μπορεί να υπάρξει έτσι κι αλλιώς). Αυτό γίνεται επίσης  για ευκολία στην απομνημόνευση μιας γενικής εικόνας του αγώνα, εκτιμώντας, πως όποιος επιθυμεί σαφέστερη αντίληψη της διαδρομής (που είναι άγνωστη γενικότερα), θα ανατρέξει στους χάρτες της προκήρυξης, για να την επεξεργαστεί με ηρεμία.

Η ώρα εκκίνησης και τερματισμού, καθώς και τα ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού, ενδέχεται να μεταβληθούν απ’ την αρχική προκήρυξη (έπειτα από προειδοποίηση) κατά ένα τέταρτο ή μισή ώρα αργότερα.

Εκκίνηση 05.00 π.μ. με φακό, απ’ το Πλατανόδασος Ολύμπου (600 μ. υψόμετρο περίπου). 

Θα πρέπει οπωσδήποτε, μεταξύ των άλλων, να μεταφέρετε μαζί σας δύο λίτρα νερό.

 

Η νυχτερινή πορεία θα γίνει κυρίως σε μονοπάτι και λοφογραμμή, ενώ θα περάσετε και δύο μικρά ποτάμια (πηγές Ελασσονίτη).

Η νυχτερινή σήμανση θα είναι αντανακλαστικά φωτός.

Υπολογίζουμε πως μέχρι το 9ο χιλιόμετρο, θα έχει ξημερώσει ακόμα και για τους προπορευόμενους.

 

Λίγο μετά το 7ο χιλ. το τοπίο αρχίζει να γίνεται αλπικό. Αυτό θα διαρκέσει ως και λίγο μετά το 32ο χιλ.

Θα έχετε λοιπόν ιδιαίτερα διευρυμένη θέαση προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και καλή αντίληψη του χώρου και της προσπάθειας των υπόλοιπων αθλητών.

 

Οι τιμές της θερμοκρασίας, στην αρχή λόγω ώρας, αργότερα λόγω υψομέτρου, θα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ τις τιμές της εποχής στα πεδινά.

Αντιστάθμισμα στη μεσημεριάτικη ζέστη των τελευταίων 6 - 7  πιο χαμηλών χιλιομέτρων, θα είναι η διαρκής κατηφόρα του μονοπατιού, η «σχετική» πυκνότητα των τελευταίων σταθμών και η παράλληλη κίνηση με το Μαυρατζά και τον Ελασσονίτη ποταμό στα 2 – 3 τελευταία χιλιόμετρα.

 

Απ’ το 9ο ως το 12ο περίπου χιλιόμετρο, θα υψωθείτε κοντά στα 1.150 – 1.200 μ. (ανύψωση περίπου 400μ. ανά χιλιόμετρο εδαφοκάλυψης).

Η ανάβαση θα γίνει σε βουνοπλαγιά και σε ίχνος με σχεδόν ευθύγραμμη χάραξη.

Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε κάποιο μονοπάτι δεξιά και αριστερά του ίχνους, πιθανότατα θα καλύψετε μεγαλύτερη απόσταση.

Υπολογίζουμε, πως οι πρώτοι θα καλύψουν αυτά τα τρία «κάθετα» χιλιόμετρα περίπου σε μία ώρα (ανάλογα βέβαια και με την προσωπική ενεργειακή διαχείριση του καθενός, αναλογιζόμενοι πως ο αγώνας δε σταματά εκεί, αλλά μάλλον …. από εκεί αρχίζει…).

Ο μέσος όρος κάλυψης αυτού του κομματιού της διαδρομής, σύμφωνα με τα περσινά περάσματα των αθλητών που τερμάτισαν σε κάτω από 12 ώρες, είναι η μιάμιση ώρα.

 

Τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού, θα τον συναντήσετε στο τέλος του «vertical»,  κοντά στο 12ο χιλιόμετρο (κορυφή Χότζας, 2.589 μ.), αφού θα έχετε υψωθεί 2.000 μ. απ’ το σημείο της εκκίνησης του αγώνα.

Το σημείο αυτό θα είναι το πρώτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να το προσεγγίσετε ως τις 8.45΄ π.μ. (3.45΄ απ’ την ώρα εκκίνησης).

 

Από κει και μετά, η διαδρομή ακολουθεί την ψηλότερη και μακρύτερη ραχοκοκαλιά του Ολύμπου, που καταλήγει στην κορυφή Σκάλα (2.866 μ.), ακριβώς απέναντι απ’ το Μύτικα (2.918 μ.).

Η κίνηση ως εκεί, θα γίνεται σε υψόμετρα μεταξύ 2.500 και 2.900 μέτρων, σε μια στενή λουρίδα από κορυφογραμμές έξι περίπου χιλιομέτρων.

Οι αθλητές θα προσπελάσουν στο ενδιάμεσο, άλλες δύο κορυφές άνω των 2.500 μ. (Τρύπες - 2.589 μ. και Σκολιό - 2.911 μ.).

Στο Σκολιό και στη Σκάλα, θα γίνεται καταγραφή της διέλευσης των αθλητών, ενώ ανάλογα με τις ειδικές καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν καθοδηγητές κίνησης πριν, ενδιάμεσα, ή μετά απ’ αυτά τα σημεία.

Ενδέχεται ακόμη και η παράκαμψη αυτών των σημείων, αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα κριθούν επικίνδυνα για την ασφάλεια των αθλητών ή των επιτηρητών.

Παρακαλούμε, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των ανθρώπων της διοργάνωσης.

 

Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε, πως σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όπου διαδρομή περνάει από στενές κορυφογραμμές, οι αθλητές θα πρέπει να κινούνται πάντα δεξιότερα απ’ τη σηματοδότηση, αφού η αριστερή πλευρά έχει σε πολλά σημεία απότομες κλίσεις, επικίνδυνες για κατακρημνισμό.

 

Απ’ τη Σκάλα, θα κατηφορίσετε τον αποκαλούμενο «Γολγοθά» (Ε4) και στο τελείωμά του θα κατευθυνθείτε δεξιά με κατεύθυνση τις Σταυραϊτιές (2.610 μ.) και τις παρυφές του Αγίου Αντωνίου (2.817 μ.).

Στο 19ο με 20ο χμ. θα συναντήσετε το δεύτερο σταθμό ανεφοδιασμού.

Ο σταθμός αυτός θα είναι το δεύτερο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 11.00΄ π.μ. (6.00΄  απ’ την ώρα εκκίνησης).

 

Στη συνέχεια, θα προσπελάσετε την κορφή του Αγίου Αντωνίου.

Εκεί θα γίνεται καταγραφή διέλευσης.

Το ανέβασμα και το κατέβασμα θα γίνει από σημεία ελάχιστα γνωστά.

 

Τον επόμενο σταθμό ανεφοδιασμού θα τον συναντήσετε στο οροπέδιο της Μπάρας στο 23ο περίπου χμ.

Ο σταθμός αυτός θα είναι το τρίτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 12.30΄ μ.μ. (7.30΄ απ’ την ώρα εκκίνησης).

 

Στον επίλογο της μετακίνησής σας σε υψόμετρα πάνω απ’ τα 2.500 μ. θα κληθείτε να σκαρφαλώσετε και να ισορροπήσετε σε μία τελευταία απαιτητικότατη κορυφογραμμή πέντε περίπου χιλιομέτρων.

(Σε ένα τουλάχιστο σημείο της θα απαιτηθεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να αναρριχηθείτε ακίνδυνα δίχως σκοινί.)

Μέσω αυτής, θα περάσετε απ’ την κορυφή της Μεταμόρφωσης (2.700) και του Κακάβρακα (2.619), όπου θα γίνεται καταγραφή διέλευσης.

 

Από κει και μετά, η διαδρομή χαμηλώνει διαρκώς υψομετρικά, αλλά η θέαση δε χάνεται.

 

Στο 30ο _ 31ο  περίπου χιλιόμετρο, θα συναντήσετε τον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού στη θέση Μαγούλες (1.800 μ. υψ.).

Ο σταθμός αυτός θα είναι το τέταρτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 16.00΄μ.μ.  (11.00΄ ώρες απ’ την εκκίνηση).

 

Μετά από πέντε ακόμα κατηφορικά χιλιόμετρα, θα συναντήσετε το σταθμό της Αγίας Τριάδας μετά το 35ο χμ. (1.000 μ. υψ περίπου).

Είναι ο πέμπτος και τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού.

Το χρονικό όριο έγκαιρης διέλευσης από κει είναι 11.40΄ απ’ την ώρα εκκίνησης (16.40΄ μ.μ.).

 

Σε άλλα πέντε περίπου χιλιόμετρα, θα έχετε τερματίσει.          

 

       ΠΡΟΣΟΧΗ:

      Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη.

      Τα σημάδια οδηγούν στους Σταθμούς Καταγραφής.

      Έγκυρη προσπάθεια, θεωρείται η έγκαιρη διέλευσή τους.

      Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να κινείστε ακριβώς πάνω στα σημάδια.

      Μπορείτε να επιλέξετε «δίχως ενοχές» τη βολικότερη κατά την κρίση σας πορεία.

      Συστήνεται πάντως η οπτική επαφή μ' αυτά, για λόγους ασφάλειας και προσανατολισμού.

      Οι θέσεις καταγραφής είναι εγκατεστημένες με τρόπο που δεν επιτρέπουν σε κανέναν εσκεμμένη αλλοίωση του γενικού ίχνους της διαδρομής.

      Ενθαρρύνουν πάραυτα την προσωπική έκφραση των επίκαιρων δυνατοτήτων και  προτιμήσεών σας στις άπειρες εκδοχές και προκλήσεις μετακίνησης που παρουσιάζονται στο βουνό για κάθε του τμήμα, για κάθε πάτημα.

      Αυτήν τη δυνατότητα της προσωπικής, στιγμιαίας, πολυεπίπεδης επιλογής και  αισθητηριακής προσαρμογής, θεωρούμε την πεμπτουσία των αγώνων βουνού.

     Πάνω σ' αυτή προσαρμόσαμε τους κανονισμούς και όχι το αντίθετο (με εξαίρεση τους κανονισμούς ασφαλείας).

      Όσοι επιλέγετε συνήθως πιο κλειστές, πιο εστιασμένες, με πιο περιχαρακωμένες απαιτήσεις δραστηριότητες, μάλλον θα ταλαιπωρηθείτε (ίσως και να νοιώσετε πως αδικηθήκατε), δίχως να αποκομίσετε και τις αναμενόμενες, επικρατούσες, καλούμενες τυπικές ποιοτικές παροχές.

      Καλό είναι λοιπόν να απέχετε.

      Όσοι πάλι έχετε μια πιο ανεξάρτητη ιδιοσυγκρασία, σας καλούμε να κάνετε μια αυτοψία της διαδρομής όποτε μπορέσετε και να μας πείτε τα συμπεράσματά σας.

      

      Στην πράξη του αγώνα:

      Σε κάθε σημείο καταγραφής, θα υπάρχει ένα κουδουνάκι. 

      Η καταγραφή θα γίνεται μόνο όταν ο κάθε αθλητής (ξεχωριστά) πλησιάσει και το ηχήσει προσωπικά.

       Όποιος αθλητής δεν έχει καταγραφεί απ' όλους τους σταθμούς καταγραφής, ακυρώνεται.

       Δε γίνεται δεκτή καμία ένσταση ή μομφή ηθικής φύσης, εναντίον συναθλητή για συντόμευση της διαδρομής.

       Επιτρέπεται μόνο η αναφορά - ένσταση για παρέκκλιση του προαναφερόμενου τρόπου καταγραφής, από κάποιον καταγραφέα σταθμού (Η ευθύνη γι’ αυτό, βαρύνει τους τεχνικούς υπεύθυνους της διοργάνωσης και μόνο).

 

 

                                       

 

 

  • Τσιάτσικας
  • runningnews
  • goRUN
  • Running Press.gr
  • OUTDOOR
  • OLYMPIOS PRO