ΓλώσσαΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Greek English

Free sky flying

print
email

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

3ος ΖΕΥΣ F.S.F. (Free Sky Flying)

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑεδώεδώεδώ κι εδώ.
Πρόκειται για μία απαιτητικότατη δοκιμασία μετακίνησης σε ορεινό έδαφος.

Η περιοχή του Ολύμπου είναι ο γεωγραφικός χώρος του εγχειρήματος.

Στη ραχοκοκαλιά του βουνού, ένας ελάχιστα γνωστός, αδιαμόρφωτος, φυσικός ουρανόδρομος από στενόμακρες κορυφογραμμές πολλών χιλιομέτρων, θα προσθέσει στο μπόι σας ως και 2.900 περίπου μέτρα ύψος.

Ό,τι αισθάνεστε σαν εαυτό, θα κληθείτε να το επιστρατεύσετε, σε μια απαιτητική πρόκληση ημιαυτονομίας, τόσο σε σωματικά όσο και σε αντιληπτικά εφόδια.

Απ’ την πρώτη κιόλας εφαρμογή του εγχειρήματος, διασαφηνίσαμε την αυτονομία του απ’ οποιαδήποτε λιγότερο ή περισσότερο συναφή δραστηριότητα γίνεται στον ελληνικό χώρο και κατ’ επέκταση απ’ οποιαδήποτε εκπροσώπηση, από φορείς ή πρόσωπα, πλην των ανά εκδήλωση άμεσα εμπλεκομένων.

Επειδή υπήρξαν πρόσφατα διατρέξαντα με την ακύρωση κάποιον αθλητικών γεγονότων.
Επειδή διακρίνουμε πληθώρα άλλων παραμέτρων ως αφορμή για διαρκείς διενέξεις.
Επιθυμούμε να εκληφθεί το εγχείρημα, ως μία συναγωνιστική πεζοπορική εξόρμηση, οργανωμένη από φυσικά πρόσωπα, με στόχο μόνο την προσωπική τους ευχαρίστηση, επικοινωνία και ψυχαγωγία.

Οι μετέχοντες στη δοκιμασία, πρέπει να είναι εξαιρετικά έμπειροι στην αυτόνομη σωματική κίνηση, σε οποιοδήποτε ορεινό περιβάλλον.
Επίσης, θα πρέπει η φυσική τους κατάσταση να είναι σε θέση να υποστηρίξει τις απαιτήσεις που περιγράφονται παρακάτω.

Τεχνική ενημέρωση:

*Οι επί μέρους αποστάσεις των σημείων διέλευσης και τα υψομετρικά μεγέθη, θα δίνονται με προσέγγιση (απόλυτη ακρίβεια δεν μπορεί να υπάρξει).
Αυτό γίνεται επίσης για ευκολία στην απομνημόνευση μιας γενικής εικόνας του εγχειρήματος, εκτιμώντας, πως όποιος επιθυμεί σαφέστερη αντίληψη της διαδρομής (που είναι άγνωστη κατά 80% περίπου), θα ανατρέξει στους χάρτες της εκδήλωσης, για να την επεξεργαστεί με ηρεμία.
Η ώρα εκκίνησης και τερματισμού, καθώς και τα ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού, ενδέχεται να μεταβληθούν απ’ την αρχική εξαγγελία (έπειτα από προειδοποίηση) κατά ένα τέταρτο ή μισή ώρα.
Το ξεκίνημα θα γίνει στις 05:30 π.μ. απ’ το Πλατανόδασος Ολύμπου (600 μ. υψόμετρο περίπου).
Θα πρέπει οπωσδήποτε, μεταξύ των άλλων, να μεταφέρετε μαζί σας τουλάχιστο μισό λίτρο νερό.
Η νυχτερινή πορεία θα γίνει κυρίως σε μονοπάτι και λοφογραμμή, ενώ θα περάσετε και δύο μικρά ποτάμια (πηγές Ελασσονίτη).
Η νυχτερινή σήμανση θα είναι αντανακλαστικά φωτός.
Απαιτείται φακός κεφαλής (αλλιώς δε θα είναι ευδιάκριτα τα αντανακλαστικά).
Υπολογίζουμε πως μέχρι το 7ο χιλιόμετρο, θα έχει ξημερώσει ακόμα και για τους προπορευόμενους.
Λίγο μετά το 7ο χιλ. το τοπίο αρχίζει να γίνεται αλπικό.
Αυτό θα διαρκέσει ως και λίγο μετά το 32ο χιλ.
Θα έχετε λοιπόν ιδιαίτερα διευρυμένη θέαση προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και καλή αντίληψη του χώρου και της προσπάθειας των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Οι τιμές της θερμοκρασίας, στην αρχή λόγω ώρας, αργότερα λόγω υψομέτρου, θα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ τις τιμές της εποχής στα πεδινά.
Αντιστάθμισμα στη μεσημεριάτικη ζέστη των τελευταίων 7-8 πιο χαμηλών χιλιομέτρων, θα είναι η διαρκής κατηφόρα του μονοπατιού, η «σχετική» πυκνότητα των δύο τελευταίων σταθμών και η παράλληλη κίνηση με το Μαυρατζά και τον Ελασσονίτη ποταμό στα 2 – 3 τελευταία χιλιόμετρα.


Λίγο μετά το 9ο ως λίγο μετά το 12ο περίπου χιλιόμετρο, θα υψωθείτε κοντά στα 1.200 μ. (ανύψωση περίπου 400μ. ανά χιλιόμετρο εδαφοκάλυψης).
Η ανάβαση θα γίνει σε βουνοπλαγιά και σε ίχνος με σχεδόν ευθύγραμμη χάραξη.
Έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε μια πορεία πιο δεξιά ή αριστερά του ίχνους.
Πενήντα περίπου μέτρα δεξιότερα και παράλληλα με τη σηματοδότηση, η θέα είναι πιο εντυπωσιακή, ενώ μια πιο αριστερή απ' τη σηματοδότηση επιλογή, ίσως σας ευνοήσει κάπως στην απόσταση, αλλά θα συναντήσετε μεγαλύτερες κλίσεις.
Κίνδυνος κατακρημνισμού δεν υπάρχει.

Υπολογίζουμε, πως οι πρώτοι θα καλύψουν αυτά τα τρία «κάθετα» χιλιόμετρα περίπου σε μία ώρα (ανάλογα βέβαια και με την προσωπική ενεργειακή διαχείριση του καθενός, αναλογιζόμενοι πως ο αγώνας δε σταματά εκεί, αλλά μάλλον …. από εκεί αρχίζει…).
Ο μέσος όρος κάλυψης αυτού του κομματιού της διαδρομής, σύμφωνα με περάσματα των συμμετεχόντων που τερμάτισαν σε κάτω από 12 ώρες, είναι η μιάμιση ώρα.

Τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού, θα τον συναντήσετε στη βάση του «vertical», στη θέση Αγία Σοφία λίγο μετά το 9ο χμ.

Να προμηθευτείτε οι λιγότερο έτοιμοι, με νερό ποσότητας τουλάχιστον ενάμιση λίτρου.

Στο τέλος του «vertical», λίγο μετά το 12ο χιλιόμετρο (κορυφή Χότζας, 2.589 μ.), αφού θα έχετε υψωθεί 2.000 μ. απ’ το σημείο της εκκίνησης του αγώνα, βρίσκεται ο 2ος σταθμός.
Αυτό το σημείο θα είναι το πρώτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να το προσεγγίσετε ως τις 10.30' π.μ. (5.00 ώρες απ’ την εκκίνηση).
Από κει και μετά, η διαδρομή ακολουθεί την ψηλότερη και μακρύτερη ραχοκοκαλιά του Ολύμπου, που καταλήγει στην κορυφή Σκάλα (2.866 μ.), ακριβώς απέναντι απ’ το Μύτικα (2.918 μ.).

Η κίνηση ως εκεί, θα γίνεται σε υψόμετρα μεταξύ 2.500 και 2.900 μέτρων, σε μια στενή λωρίδα από κορυφογραμμές έξι περίπου χιλιομέτρων.
Οι συμμετέχοντες θα προσπελάσουν στο ενδιάμεσο, άλλες δύο κορυφές άνω των 2.500 μ. (Τρύπες - 2.503 μ. και Σκολιό - 2.911 μ.).

Στο Σκολιό και στη Σκάλα, θα γίνεται καταγραφή διέλευσης, ενώ ανάλογα με τις ειδικές καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν καθοδηγητές κίνησης πριν, ενδιάμεσα, ή μετά απ’ αυτά τα σημεία.
Ενδέχεται ακόμη και η παράκαμψη αυτών των σημείων, αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα κριθούν επικίνδυνα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Παρακαλούμε, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των ανθρώπων της διοργάνωσης, ιδιαίτερα στα σημεία που η διαδρομή κινείται πάνω στο Ε4 διεθνές ορειβατικό μονοπάτι, που δεν υπάρχει σηματοδότηση της πορείας του ΖΕΥΣ..

Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε, πως σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, όπου η διαδρομή περνάει από στενές κορυφογραμμές, οι επιχειρούντες, θα πρέπει να κινούνται πάντα δεξιότερα απ’ τη σηματοδότηση, αφού η αριστερή πλευρά έχει σε πολλά σημεία απότομες κλίσεις, επικίνδυνες για κατακρημνισμό.

Απ’ τη Σκάλα, θα κατηφορίσετε τον αποκαλούμενο «Γολγοθά» (Ε4) και στο τελείωμά του θα κατευθυνθείτε δεξιά για ν’ ανηφορίσετε προς τις Σταυραϊτιές (2.610 μ.), που βρίσκονται στις παρυφές του Αγίου Αντωνίου.
Στο 19ο με 20ο χμ. θα συναντήσετε τον 3ο σταθμό ανεφοδιασμού.
Ο σταθμός αυτός θα είναι το δεύτερο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 12.30΄ το μεσημέρι (7.00΄ απ’ την ώρα εκκίνησης).
Στη συνέχεια, θα προσπελάσετε την κορφή του Αγίου Αντωνίου (2.817 μ.). Εκεί θα γίνεται καταγραφή διέλευσης.
Το ανέβασμα και το κατέβασμα θα γίνει από σημεία ελάχιστα γνωστά.
Τον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού θα τον συναντήσετε στο οροπέδιο της Μπάρας στο 23ο περίπου χμ.
Ο σταθμός αυτός θα είναι το τρίτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 1.30΄ μ.μ. (8.00΄ απ’ την ώρα εκκίνησης). Η διαδρομή ως τον επόμενο σταθμό, είναι περίπου οχτώ χιλιόμετρα, ενώ θα υψωθείτε συνολικά μισό περίπου χιλιόμετρο ακόμα, κινούμενοι σε ήδη μεγάλα ύψη. Επειδή θα είστε ήδη καταπονημένοι, οι λιγότερο έτοιμοι ας προνοήσουν να προμηθευτούν ικανοποιητική ποσότητα νερού κ.τ.λ.
Σ' αυτόν τον επίλογο της μετακίνησής σας σε υψόμετρα πάνω απ’ τα 2.500 μ. θα κληθείτε να σκαρφαλώσετε και να ισορροπήσετε σε μία τελευταία απαιτητικότατη κορυφογραμμή πέντε περίπου χιλιομέτρων.
Σε ένα τουλάχιστο σημείο της, θα απαιτηθεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, για να αναρριχηθείτε ακίνδυνα δίχως σκοινί.
Μέσω αυτής, θα περάσετε απ’ την κορυφή της Μεταμόρφωσης (2.700) και του Κακάβρακα (2.619), όπου θα γίνεται καταγραφή διέλευσης.
Από κει και μετά, η διαδρομή χαμηλώνει διαρκώς υψομετρικά, αλλά η θέαση όχι μόνο δε χάνεται, αλλά θα σας είναι και εντελώς άγνωστη.

Στο 31ο περίπου χιλιόμετρο, θα συναντήσετε τον 5ο σταθμό ανεφοδιασμού στη θέση Μαγούλες (1.800 μ. υψ.).
Ο σταθμός αυτός θα είναι το τέταρτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 3.30΄ μ.μ. (10.00΄ απ’ την ώρα εκκίνησης).
Εκεί, σας συνιστούμε να αναψυχθείτε καλά και να προμηθευτείτε (ιδιαίτερα όσοι καθυστερήσετε) τουλάχιστον μισό λίτρο με νερό.
Η διαδρομή που ακολουθεί, είναι σχεδόν διαρκώς κατηφορική, αλλά χαμηλώνοντας, θα αρχίσει να γίνεται πιο αισθητή η ζέστη.

Τον 6ο σταθμό θα τον συναντήσετε μετά το 35ο χιλιόμετρο, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (1.000 μ.).
Ο σταθμός αυτός θα είναι το πέμπτο χρονικό όριο αποκλεισμού και θα πρέπει να τον προσεγγίσετε ως τις 4.15΄μ.μ. (10.45΄ ώρες απ’ την εκκίνηση).
Ο σταθμός αυτός θα προστεθεί φέτος, γι’ αυτό στον περσινό χάρτη της διαδρομής που βλέπετε, θα προστεθεί περίπου ένα χιλιόμετρο ακόμα.
Θα δοθούν επιπρόσθετες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προσωπικής ενημέρωσης σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Μετά από άλλα 6-7 περίπου χιλιόμετρα, χαμηλώνοντας άλλα τετρακόσια μέτρα, θα τερματίσετε στο σημείο που ξεκινήσατε.
Ο χρόνος έγκυ(αι)ρου τερματισμού θα είναι ως τις 17.30’ (12 ώρες απ' την εκκίνηση) στο Πλατανόδασος.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη.
Τα σημάδια οδηγούν στους Σταθμούς Καταγραφής.
Έγκυρη προσπάθεια, θεωρείται η έγκαιρη και ορθή διέλευσή τους.
Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να κινείστε ακριβώς πάνω στα σημάδια.
Μπορείτε να επιλέξετε «δίχως ενοχές» τη βολικότερη κατά την κρίση σας πορεία.
Συστήνεται πάντως η οπτική επαφή μ' αυτά, για λόγους ασφάλειας και προσανατολισμού.
Οι θέσεις καταγραφής είναι εγκατεστημένες με τρόπο που δεν επιτρέπουν σε κανέναν εσκεμμένη αλλοίωση του γενικού ίχνους της διαδρομής.
Ενθαρρύνουν πάραυτα την προσωπική έκφραση των επίκαιρων δυνατοτήτων και προτιμήσεών σας στις άπειρες εκδοχές και προκλήσεις μετακίνησης που παρουσιάζονται στο βουνό για κάθε του τμήμα, για κάθε πάτημα.
Αυτήν τη δυνατότητα της στιγμιαίας αισθητηριακής προσαρμογής και της πολυεπίπεδης επιλογής, ανάλογα με την προσωπική ιδιαιτερότητα, κατάσταση και δυνατότητα του καθενός, θεωρούμε την πεμπτουσία των δραστηριοτήτων βουνού.

Πάνω σ' αυτή προσαρμόσαμε τους κανονισμούς και όχι το αντίθετο (με εξαίρεση τους κανονισμούς ασφαλείας).
Όσοι επιλέγετε συνήθως πιο κλειστές, πιο εστιασμένες, με πιο περιχαρακωμένες απαιτήσεις δραστηριότητες, μάλλον θα ταλαιπωρηθείτε (ίσως και να νιώσετε πως αδικηθήκατε), δίχως να αποκομίσετε και τις αναμενόμενες, επικρατούσες, καλούμενες τυπικές ποιοτικές παροχές.
Καλό είναι λοιπόν να απέχετε.

Στην πράξη της δοκιμασίας:
Τι νοείται ορθή καταγραφή θα προσδιοριστεί προσωπικά στους συμμετέχοντες.

                                     

 • Τσιάτσικας
 • runningnews
 • goRUN
 • Running Press.gr
 • OUTDOOR
 • OLYMPIOS PRO
 • ITRA Greece
 • I RUN
 • ADVENDURE
 • sportevent
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • Athletics guidances