ΓλώσσαΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Greek English
Αρχική Αποτελέσματα 2018

Αποτελέσματα 2018

print
email

Ακύρωση του 2ου ZEUS FSR

Σε ακύρωση του αγώνα οδηγήθηκαν οι διοργανωτές του ZEUS FSR λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 
Αν και οι καιρικές συνθήκες στην αφετηρία του αγώνα ήταν ιδανικές, στα ψηλότερα του βουνού, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Ακόμη και τα μέλη της διοργάνωσης που βρισκόταν στο σημείο της εκκίνησης, έστω κι αν τις προηγούμενες μέρες βίωσαν Σισυφικές καταστάσεις ανεβοκατεβαίνοντας άγονα, κυνηγημένοι απ’ το βουνό, δεν ήταν σε θέση να αποδεχτούν όσα άκουγαν απ’ τον ασύρματο.
Λίγο οι προβλέψεις για ηλιοφάνεια, λίγο η οπτική εκτίμηση εκ’ του ασφαλούς και του μακρόθεν, λίγο η βελτίωση του καιρού κάποιες ώρες αργότερα, ίσως άφησαν σε ορισμένους την αίσθηση πως ο αγώνας δεν έπρεπε να ακυρωθεί.
Για όσους βρισκόταν όμως στα ψηλά, απόφαση μη ακύρωσης, δεν ενείχε απλά ρίσκο, αλλά ισοδυναμούσε με εγκληματική αμέλεια.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέλη της διοργάνωσης, επιχείρησαν να κάνουν έναν τελικό έλεγχο των πιο απομακρυσμένων και εκτεθειμένων σημείων της διαδρομής.
Αυτό στάθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων και του έντονου ψύχους. 
Μάλιστα, απ’ τη μία η ώρα το πρωί περίπου, κάποια μικρά συννεφάκια άρχισαν να εγκαθίστανται στις κορυφές και όλο πύκνωναν και χαμήλωναν, ώστε να εξελιχθούν σε πυκνότατη γενικευμένη ομίχλη απ’ τις τέσσερις το πρωί περίπου και μετά.
Έστω κι αν τα μέλη της διοργάνωσης έχουν μια αρκετά καλή εικόνα της περιοχής, η απώλεια του ορίζοντα λόγω ομίχλης, τους δυσκόλεψε προς στιγμή να προσανατολιστούν, να εντοπίσουν και να εισέλθουν σε γνώριμα μονοπάτια, που θα τους επανέφεραν στο καταφύγιο εξόρμησης.

Ο προγραμματισμός, ήταν η εγκατάσταση των υποστηρικτών να γίνει μέσω ομάδων που θα εγκαθιστούσαν διαδοχικά τα μέλη τους σε καθορισμένα σημεία ελέγχου του αγώνα.
Είχαν προβλεφθεί και εναλλακτικά κοψίματα της διαδρομής του αγώνα, σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης του καιρού, αλλά και τοπικής ομιχλόστρωσης σε κάποιες κορυφές.
Τίποτα απ’ αυτά δεν μπορούσε πλέον να εφαρμοστεί.
Η κατάσταση είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ασφαλούς μετάβασης και εγκατάστασης των υποστηρικτών, αλλά και κάθε δυνατότητας ελέγχου της κίνησης των αθλητών.

Ακόμη και η έξοδος απ’ το καταφύγιο ήταν δυσχερής. 
Πόσο περισσότερο η απαίτηση να ανεβεί κάποιος (υποστηρικτής ή αθλητής) στις πιο ψηλές και εντελώς εκτεθειμένες κορυφογραμμές της Ελλάδας δίχως καμία φυσική κάλυψη, με ορατότητα λίγων μέτρων, με ισχυρότατους παγωμένους ανέμους, δίχως να αποκλείεται και η πιθανότητα βροχόπτωσης (με ό,τι αυτή συνεπάγεται).

Η απόφασης της ακύρωσης πάρθηκε ομόφωνα και χωρίς ενδοιασμούς.
Βρισκόμασταν εκεί για να υποστηρίξουμε και να απολαύσουμε ένα ευχάριστο αθλητικό γεγονός.
Όχι όμως να εκτεθούμε οι ίδιοι ή να οδηγήσουμε κι άλλους σε έναν αγώνα επιβίωσης.

Φοβηθήκαμε να εκθέσουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση που θεωρήσαμε ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τη σωματική μας ακεραιότητα, σε έναν χώρο που γνωρίζουμε αρκετά καλά.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να επιτρέψουμε, την έκθεση στις ίδιες συνθήκες, των υποστηρικτών του αγώνα και στη συνέχεια των αθλητών που θα κατέφθαναν, μην έχοντας καν γνώση του χώρου και επίγνωση της κατάστασης στα ψηλά;

Το παραμικρό πρόβλημα που θα προέκυπτε, είτε στους υποστηρικτές είτε στους αθλητές, θα ήταν αδύνατο να εντοπιστεί πιθανώς και για ώρες, πόσο μάλλον να αντιμετωπιστεί.

Λυπούμαστε για την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία των αθλητών εξ’ αιτίας της μετακίνησής τους.

Ό,τι εναλλακτικό σχέδιο είχαμε εκπονήσει, είτε ως προς τη διαδρομή είτε ως προς την ασφάλεια ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ό,τι κρίναμε πως αφορά το πεδίο των δυνατοτήτων μας το πράξαμε.
Ελπίζουμε, η αντίληψη της αδυναμίας μας από κάποιο σημείο και μετά, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, που οδήγησε στην απόφαση ακύρωσης του αγώνα, να εκτιμηθεί σαν η τελευταία και σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας που είχαμε στη διάθεσή μας.

 • Τσιάτσικας
 • runningnews
 • goRUN
 • Running Press.gr
 • OUTDOOR
 • OLYMPIOS PRO
 • ITRA Greece
 • I RUN
 • ADVENDURE
 • sportevent
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • Athletics guidances